SUPERBOOST
No needle infusion, Neurofeedback & Biofeedback

Dr Karavani

Tijdens de veroudering verliezen we spiermassa, vooral zichtbaar op het voorhoofd, de wangen of de hals. Daardoor daalt de spanning en krijgen we verzakking van de wenkbrauwen, de wangen of de hals. De spieren trachten compenseren door samen te trekken en gaan onvrijwillige plooien vormen. Frons, de neus lip plooi of de mondhoeken gaan intrekken. Ook rond de ogen en het voorhoofd gaan we door samentrekking de zwakte van de spier compenseren.

No-needle infusion: infiltratie zonder naalden

De epidermis is veeleer een slimme grenszone dan een stevige barrière. Zij laat trage waterverdamping uit de diepte toe, dwars door het basale membraan en de hoornlaag heen. Met hun gespecialiseerde cellen bereiken zweetkanalen, talgklieren en haarfollikels de buitenwereld. De epidermis treedt op als poortwachter: actieve ingrediënten uit cosmetica moeten haar passeren voor ze de dermis en de bloedbaan kunnen bereiken.

Voor de rechtstreekse infiltratie van grotere moleculen gebruiken we klassiek een naald en een spuit, anders geraken we niet door de epidermis en het basale membraan. Naalden werden steeds fijner, ze zijn al gereduceerd tot een dikte van 0,3 millimeter. Elektronisch gestuurde pistolen maken injecties almaar nauwkeuriger. Toch blijft een injectie altijd een minuscule vorm van agressie.

Er bestaan ook technieken om in de huid te dringen zonder naalden. Dunne stralen spuiten met hoge druk stoffen door de epidermis, tot in de dermis. Die veroorzaken echter eveneens schade aan de epidermis en het basale membraan.

Onlangs werd een nieuwe weg bewandeld om vloeistoffen met actieve bestanddelen in alle zachtheid voorbij de huidbarrière te krijgen: we gebruiken de huidopeningen als toegang naar de diepe kanalen. De fijne buisjes waarin zweet- en talgklieren uitmonden, dringen tot diep in de dermis. De epidermale laag en het basale membraan die de wanden van die kanalen bekleden, laten veel meer stoffen door dan de epidermis aan het huidoppervlak, terwijl hun oppervlakte zes keer groter is dan die van de epidermis. Zo vormen die huidkanaaltjes een soort sluiproute. Via de poriën kunnen medicijnen en huidverjongende stoffen tot diep in de huid dringen. Deze weg is ideaal voor de behandeling van acné, naast de aanpak van huidveroudering en pigmentvlekken.

Biofeedback

Een netwerk van zenuwbanen verbindt onze hersenen met onze organen. Dat netwerk voert informatie van het centraal zenuwstelsel naar de cellen, en verzekert tegelijk de feedback van die cellen terug naar de hersenen. Langs ontelbare zenuwvezels is er een constante stroom van informatie en feedback. Precies uit dat netwerk haalt onze huid haar degelijkheid. Zelfs de beste lederen sofa’s houden het bij intensief gebruik nooit langer uit dan onze huid, die ondanks weer, zon, wind en mechanische wrijving gemakkelijk honderd jaar lang quasi zijn oorspronkelijke vorm behoudt. Ja, er is slijtage, maar scheuren en barsten worden hersteld. De huid past kleur en soepelheid aan aan de omstandigheden. Zelfs stukken getransplanteerde huid nemen probleemloos hun plaats in.

Hoe is dat allemaal mogelijk? Het geheim zit in de biofeedback.

Organisaties die geleid worden vanuit de top en feedback negeren van de krachten op het terrein, verliezen op termijn de controle en verdwijnen. In organisaties zonder centrale visie en leiding gaat het bevredigen van individuele behoeften overheersen, met chaos tot gevolg. Structuren die voortdurend met elkaar in verbinding staan, overleven beter dan een hiërarchie waarin eenrichtingsverkeer de norm is. Het menselijk lichaam toont perfect hoe het moet, met constante feedback tussen de hersenen (het centraal bestuur) en de cellen en organen (de krachten op de werkvloer).

Helaas verzwakt die uitwisseling van informatie met de jaren, of ze wordt onderbroken door ziektes. Dat brengt de integriteit van ons lichaam in gevaar. Het is alsof ons verouderende lichaam, net als ons mobieltje, een ‘battery saver mode’ heeft en in spaarstand gaat. De connectie tussen het centraal zenuwstelsel en de individuele cellen herstellen, is cruciaal voor onze gezondheid. Om die communicatie te herstellen grijpen we naar de techniek van biofeedback. Vooral na herseninfarcten of bij spastische spiertrekkingen leverde die al resultaten op de spierfuncties. Topsporters gebruiken biofeedback om meer controle te krijgen over hun ademhaling en hartslag, en zo hun prestaties te boosten. Ook tegen huidveroudering kunnen we de techniek inzetten. Sommige connecties verzwakken sneller dan andere en onze huid heeft de pech dat zij eerder ontkoppelt van het zenuwstelsel dan het hart of de nieren. Dat maakt herstel noodzakelijk. De techniek is volkomen pijnloos en levert na drie sessies van een halfuur al een zichtbaar resultaat op.

Wanneer we de biofeedback tussen hersenen en huid herstellen en optimaliseren, komt de huid weer onder controle van het centraal zenuwstelsel en zenden de huidsensoren hun feedback terug naar het hoofdkwartier. Door die intense samenwerking te vernieuwen kan de huid zich weer beter herstellen.

De disconnectie tussen spieren en hersenen zien we ook op de uitdrukking van het gelaat. Sommige gelaatsspieren trekken te zwak samen, andere te sterk. De verslapte spieren moeten we trainen en aanspannen om het gelaat te liften, de verkrampte spieren willen we net ontspannen met een prikje botulinetoxine. Biofeedback herstelt de communicatie van gelaatsspieren met de hersenen en schept zo evenwicht in het symfonisch orkest dat de mimiek van ons gelaat is. Zonder contact met de dirigent gaat elk instrument zijn weg, als de dirigent niet goed meeluistert, kan er geen coördinatie bestaan. Gezien de hersenen en het lichaam de huid opnieuw ondersteunen, is deze techniek duurzaam.